Tájékoztatjuk, hogy honlapunk a felhasználói élmény fokozásának érdekében ún. sütiket használ.
Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola

Ökosarok


Ökoiskola
Iskolánk oktató-nevelő munkájának kiemelt nevelési célja a természet szeretetére való nevelés. Célunk olyan generációk nevelése, akik számára érték a természettel való harmonikus együttélés, annak ismerete és védelme.

Intézményünk 2016 óta ökoiskola címet viselhet. Mind az alsó, mind a felső tagozatban működik ökoszakkör, illetve a Szivárványerdő és az Álommenza projekten belül tevékenykednek a gyerekek. Utóbbia célja az élmény alapú tanulás, a hagyományőrzés.
Madárbarát iskolakertünkben a gyerekek megtanulhatják az alapvető kertészeti munkákat, a növénytársítások sokrétű világát, a betakarítás folyamatát és a komposztálás fortélyait is. Telente öt madáretetető várja udvarunkon a téli vendégeinket, és persze az itatókról sem feledkezünk meg.
Az iskolakertben megtermelt alapanyagokat a Szivárványerdő menza projekt keretében dolgozták fel a gyerekek, miközben a tradicionális kerti munkákhoz kapcsolódó néphagyományokkal is megismerkedtek.
A gyerekek készíthettek például kenyeret, langallót, lekvárt, fánkot, ibolyaszörpöt és gyümölcssalátát is. Az ehető virágok témakörével is foglalkozunk. A projekt kiválóan alkalmas a háztartási ismeretek átadására. A közös főzések-sütések folyamán feljegyezzük a legjobb recepteket, amiből egy receptkönyvet is szeretnénk majd összeállítani.
A tantermekben rendszeresen csíráztatunk. A csírák nagyon egészségesek, az immunrendszert is erősítik. A tízórai és uzsonna mellé szolgáljuk fel a gyerekeknek.
Részt veszünk számos zöld akcióban, programon. Néhány közülük: erdei iskola, iskolagyümölcs program,  zöldségkostoló, Fenntarthatósági Témahét, Te szedd! szemétszedési akció, Beporzóbarát Óvodákat és Iskolákat!, Városi Fecskevédelmi Program.
Intézményünkben is helyet kaptak a zöld ünnepek, mint például a víz világnapja, madarak és fák napjának megünneplése.
Környezeti nevelési programunk kiemelt területe a fecskevédelem. A gyerekeket megismertetjük a fecskefajokkal és a fecskevédelmi eszközökkel is.
Rovarhotelt is létesítettünk az iskolakertben, így a rovarvédelem iránt is elkötelezettek lettünk. Rendszeresen ültetünk rovarvonzó növényeket is.
Folyamatos a szárazelemek, az akkumulátorok gyűjtése, a folyosónkénti szelektív hulladékgyűjtés illetve a használt sütési olajok, zsiradékok gyűjtése is. A Biotrans Kft. az országos „CseppetSem!” Program keretében iskolánkban is elhelyezett egy gyűjtőkonténert, amibe a lakókörnyezetből bárki elhelyezheti a háztartásban keletkezett használt olajat, zsiradékot.

Természetvédelmi programjainkat kiegészítjük a néphagyományok felelevenítésével is. Rendszeresen szüretelünk, locsolkodunk és májusfát is állítunk.
A különböző természettudományos versenyeken is rendszeresen nagy sikerrel szerepelünk.
Az iskola előtti beton virágtartókat – bár közterületen vannak – rendszeresen gondozzuk.
Diákjaink a 6. évfolyamon erdei iskola programban, a felső tagozatosok pedig nyáron ökotáborban vehetnek részt. Dunaszigeten.
 

Madárbarát iskola

 
2019-ben sikeresen elnyertük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől a madárbarát iskola címet. Ez is jelzi, hogy iskolánk elkötelezett a madárvédelem iránt.
Kiemelt madárvédelmi tevékenységeink, programjaink:
  • Etetők, itatók, odúk készítése, kihelyezése, gondozása és feltöltése
  • Fecskevédelmi eszközök megismerése
  • Fészekalapanyag kihelyezése
  • Ornitológusok megismerése
  • Madarak és fák napjának ünneplése
  • Fecskebarátok verseny szervezése.
 
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok
Ökosarok

Fotógaléria